Nieuwe Veste

Het prachtige gebouw Nieuwe Veste, een multicultureel centrum naar ontwerp van Herman Hertzberger, is compleet verduurzaamt en gerenoveerd.  GlobalFacilities heeft tijdens de voorfase geadviseerd voor de binnenafwerking, de herindeling om te komen tot een ontwerp van Culturele Markthal van Breda. We hebben het programma van eisen uitgewerkt, vervolgens het totale interieur ontworpen als totaal concept, en de totale uitvoering van de herinrichting uitgewerkt en gerealiseerd.

De Nieuwe Veste, Centrum voor de Kunsten, is een centrum voor diverse kunstvormen gelegen aan in de binnenstad van Breda. In de Nieuwe Veste staan vier kunstrichtingen centraal: muziek, beeldende kunst, theater en dans.

Nieuwe Veste Culturele Markthal

Bij alle bibliotheken, eens de informatiepaleizen bij uitstek, speelt nu de uitdaging om een transformatie door te voeren tot centra met een aanbod van een zo groot mogelijke diversiteit van culturele aspecten. Aan een gebouw dat gedomineerd werd door boeken en lezen willen we een nieuwe dimensie toevoegen die het maakt tot een ruimte voor concentratie, studie, maar ook voor discussie, ontmoeting, dus met een nadruk op educatie voor alle leeftijden; een plek in de stad waar je altijd terecht kunt en waar een klimaat heerst dat je steeds doet terugkomen.
Nieuwe Veste bestaat in principe reeds hoofdzakelijk uit een groot dak waaronder een willekeurige verzameling van plekken voor verschillende activiteiten als onafhankelijke eilanden kan worden geplaatst. Wanneer de veelheid boeken wordt teruggebracht kan het overblijvende aantal worden ondergebracht in losstaande ‘kamers’, ieder op zich te beschouwen als minileeszaal. Zo wordt voorkomen dat eindeloze boekenstellingen de ruimte blijven overheersen. Naast de vrijgevormde ‘kamers’ is er plaats voor lange tafels waaraan ‘gezamenlijk’ iedereen individueel kan werken, daarbij gebruikmakend van de daar aanwezige aansluitpunten. Behalve boekenkamers en de lange tafels is er ook plaats voor kleinere “coupe” units waar één of enkele personen een afgeschermde plek kunnen vinden.

 

Culturele markthal Nieuwe Veste

De bouwkundige ingrepen bleven tot de meest urgente zaken zoals een substantiële verbinding van de verdieping met de begane grond. Door hier te voorzien in een zeer brede podium en tribunetrap met zitcapaciteit wordt tevens aan de mogelijkheid van een theatercapaciteit voldaan, geschikt voor opvoeringen c.q. uitvoeringen te midden van de andere activiteiten. Ook blijkt uit onze ervaring dat van dergelijke zittreden veelvuldig en dankbaar gebruik gemaakt wordt op informele wijze.

Omdat de twee te sterk gescheiden verdiepingen nu zodanig verbonden zijn dat een continuïteit ontstaat, krijgt het zich onder één dak bevindende geheel het karakter van een grote markthal zoals die veelvuldig te vinden zijn in mediterrane landen en zo ontstaat dan de idee van een cultuurmarkt.

Partners waarmee we gewerkt hebben

Nieuwe Veste interieur realisatie bibliotheekinrichting houten trap zwarte tafels met plantenrek buitenmeubels
Nieuwe Veste bibliotheek interieur loungebank en kleed
Nieuwe Veste interieur realisatie massief houten beuken werkbanktafels houten kruk verstelbaar makersbase inrichting
Nieuwe Veste bibliotheek interieur maatwerkkasten betonplex met vitrines en bank
Nieuwe Veste tijdschriftenkasten en houten leestafel
Nieuwe Veste bibliotheek interieur akoestische treinzit computertafel
Nieuwe Veste buiteninrichting tuin buitenmeubels kunststof design buitenstoel buiten fauteuil ronde tuintafel
Nieuwe Veste tuininrichting buitenmeubels buitenstoel kunststof Pedrali buitentafel rond Pedrali op betonnen voet parasol
GlobalFacilities ontwerp nieuwe veste render horecaplein
GlobalFacilities ontwerp nieuwe veste render entree
Nieuwe Veste bibliotheek interieur ronde leestafel kunststof stoelen
Nieuwe Veste biblotheek kasten houten boekenkasten
Nieuwe Veste bibliotheek interieur maatwerk kasten betonplex werkbanktafels met kruk Makersbase
Nieuwe Veste bibliotheek leestafel houten poten kuipstoel houten poot
Nieuwe Veste interieurproject barmeubel restaurant eiken houten bar met hardsteen zwart stalen vakkenkast restauranttafel zwart vierkant zwarte kuipstoel met eikenhouten poten eiken houten trap gietvloer
Nieuwe Veste interieur realisatie houten bibliotheekkasten met massief houten bladen maatwerk houten boekenkasten displaykasten
Nieuwe Veste buiteninrichting terrasmeubilair buitenbanken van kunststof in wit en grijs parasols
Nieuwe Veste bibliotheek interieur horecaplein zwarte tafels met houten kruk
Nieuwe Veste bibliotheek interieur maatwerk zwarte boekenkasten betonplex
Nieuwe Veste bibliotheek interieur maatwerk boekkasten betonplex houten tribunetrap
GlobalFacilities ontwerp nieuwe veste Tribune
GlobalFacilities ontwerp nieuwe veste render boomhut
GlobalFacilities ontwerp nieuwe veste  jongste jeugd
Nieuwe Veste bibliotheek podium meubel
Nieuwe Veste bibliotheek kindertribune meubel maatwerk interieur
Nieuwe Veste bibliotheek interieur maatwerk interieur jeugd
Nieuwe Veste bibliotheek interieur eiken houten bank met kunstlederen stoffering Quinze Milan

Bekijk andere projecten

GGD Zeeland

GGD Zeeland heeft door GlobalFacilities laten onderzoeken en toesten of het huidige vastgoed en de huisvesting nog voldoet aan de strategische toekomstvisie. We werkten voor de GGD aan een locatieonderzoek, een huisvestingsonderzoek en een werkconcept vitaliteit.

Yulius VSO Drechtster College

GlobalFacilities werkt aan een interieurconcept en interieurontwerp voor Yulius waarin Biophlilic Design centraal staat.

Kapimex

Een strak en duurzaam nieuw kantoorpand met showroom voor Kapimex Breda op het Rithmeesterpark, duurzaam ingericht door GlobalFacilities!

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.